Uncategorized грижа, здраве, метаболизъм, хранителни вещества, храносмилане

Какво поддържа добрия метаболизъм? (част 1)

Да сме в добро здраве и все още да се чувстваме изтощени или изморени – случвало ли се е и при вас? Възможната причина за тази форма на дискомфорт може да бъде лошо функциониращият метаболизъм. Често се случва да ни е трудно да го стимулираме отново, за да заработи добре и затова е важно хранителните вещества под формата на витамини, въглехидрати или мазнини, доставяни до организма, да се разграждат оптимално в клетките.

А вие правите ли разлика между храносмилането и метаболизма? Повечето лаици вярват, че доброто храносмилане и оптимално функциониращият метаболизъм са едно и също нещо, но грешат. Метаболизмът се отнася до всички биохимични процеси, които се случват в организма ни. В този процес храносмилането е само предварителен етап.

Експертите разграничават анаболен и катаболен метаболизъм. Катаболизмът се отнася до разпадане, при което хранителните вещества се разграждат на молекули и химични съединения. Мазнините се превръщат в мастни киселини и глицериди, протеините в аминокиселини. Освен това въглехидратите се превръщат в прости захари. Това създава енергия.

Анаболизмът се отнася до натрупване. Този процес е необходим например за възстановяване на клетките. Протеините, мазнините и въглехидратите се образуват от аминокиселини, мастни киселини и глюкоза. Тези съставки са от съществено значение за борба с инфекциите и предотвратяване на наранявания. Например, протеините, мазнините и въглехидратите насърчават обновяването на клетките и изграждането на мускули.

Google+ Comments