Други жена, Каролина, конкурс, красота, Мис Япония, модерен свят, японка

Коя може да е мис?

След като написах текста за Япония, случайно или не, попаднах на още една прелюбопитна новина от последните дни. Тя повдигна темата за това коя може да носи титлата Мис.

В началото на годината бе обявена новата Мис Япония за 2023. Ще си кажете и какво от това? Е, да, но изборът е не традиционно изглеждаща жена, а дама с напълно украински корени. Тя се казва Каролина и живее от 5-годишна в Нагоя. Попада там след повторна женитба на майка си за японец. Каролина говори свободно езика, без никакви акценти, има гражданство и всичко необходимо законово, за да се яви на конкурса Мис Япония.

След като го печели обаче, изскача въпросът, който е чисто морален – дали жена, която няма типичните за страната черти, може да я представлява по света?

Мненията по темата са полюсни и цяла Япония е разделена, като има много критики към журито за избора им за носителката на короната. Както споменах и в предния си текст, японците имат традиция на уважение и дълбоки ценности на нацията, която е почти хомогенна, а новата Мис тотално ги разбива.

Каролина заявява, че живеем в модерен, глобален и разнообразен свят и виждането на Япония трябва да се промени по отношение на някои предразсъдъци. Още повече, че тя се чувства напълно японка.

Това ме кара да се замисля какво се случва, когато вътрешното усещане некореспондира напълно с визуалното? Риторичен въпрос в много насоки и определено може да се мисли много. Честно казано, дори и аз съм раздвоена и започнаха да ми изскачат мисли каква е целта на конкурсите за мис-ки – не е ли точно да представят типичното и доброто? Но не трябва ли и да сме толерантни и да уважаваме още повече постиженията на някой, който не се вписва в средата? Вие какво мислите?

Google+ Comments