Други любопитно, скоростни влакове, страната на изгряващото слънце, суши, уважение, Япония, японци

Да започнем годината със слънце

Иска ми се 2024 да бъде една изключително светла и ведра година – пожелавам го на всички ни от сърце!

За да помогна на това мое скромно пожелание да се сбъдне, ще вкарам в действие закона за привличане. И затова първата тема за новата година в блога ми ще бъде за страната на изгряващото слънце – Япония.

Вдъхновение ми даде мой познат, който съвсем наскоро се завърна от Токио. Любопитното е, че той бе в школата на най-добрия български сумист – Калоям Михлянов или известен още като Котоошу. Е, разбира се, на моя приятел му е било много трудно да свикне с различната култура и с изтощителните тренировки на сумистите, затова се и прибра. Но ми сподели интересни факти, които мисля, че ще заинтригуват и вас. Все пак са от „първа ръка“, както се казва!

В Япония сумистите са на изключителна почит и всеки, който ги срещне по улицата, трябва да им се поклони. Това е свързано с дълбоката традиция на японците за отдаване на почит и уважение. Правилото е, че колкото по-ниско се покланяш, толкова по-голямо уважение отдаваш.

Следващ всеизвестен факт е, че японците са създатели на сушито, като всичко е започнало просто като метод за консервиране на риба. Въпреки че някои наши сънароднице не приемат комбинацията от сурова риба, водорасли и ориз, за мен е супер апетитно. А похапването му с пръчици е екзотично и ново умение. Но за японците неизползването им е признак на лошо възпитание и дори обида. Така че ако ходите в Япония, задължително преди това тренирайте храненето с пръчки и не искайте вилици!

Страната на изгряващото слънце е известна още и със супер скоростните си влакове, които се движат с над 300 км/ч. Това позволява на много японци да развиват кариера в различни области и в различни части на страната, като се придвижват изключително бързо. Въпреки това пътуването понякога може да отнеме час или два и местните използват това време, за да подремнат. Но любопитното е, че щом чуят името на своята спирка, веднага се събуждат и стават. Супер способности имат тези японци, нали?

Google+ Comments