Други диета, живот, здраве, метаболизъм, спорт

Какво поддържа добрия метаболизъм? (част 2)

Привет отново! В днешния си блог продължавам темата за метаболизма. В първата част разгледахме каква е разликата между него и храносмилането и какви видове метаболизъм се открояват. Сега ще продължим с ролята на други фактори като добра и балансирана диета.

Ако тялото ни е заредено с повече енергия от необходимото и не може напълно да я изразходи, то тя започва да се събира в депа. Това са мазнини или мускулни клетки, които я отпускат при нужда. Това задържане обаче води до увеличаване на телесната маса. За да ограничим и минимизираме този процес, енергията трябва да се изразходва чрез редовни тренировки и спорт.

Ако искаме да отслабваме здравословно, освен упражненията и физическата активност, е нужна и балансирана пълноценна диета. За целта храни като зеленчуци, овесени трици, бобови култури могат да стимулират добре метаболизма. Подобен ефект има и нискомасленият протеин, намиращ се в рибата например. Освен това, храносмилането и метаболизмът се засилват и от достатъчното снабдяване с течности.

Намаляването на стреса е друг фактор за постигане на оптимално добри резултати. Всяко безпокойство и тревожност поставят организма ни в своеобразен режим на бягство или с други думи – изваждат метаболитните процеси от баланс. Ето тук идва и важността от малките всекидневни ритуали на почивка.

Спокойният сън е друга основа за оптимално функциониращ метаболизъм. Добрият метаболизъм е като своеобразен извор на младостта, чрез който може да живеем по-пълноценно и по-дълго.

Google+ Comments