Лични бактерии, домашен уют, здравословна среда, отворен прозорец, прах, проветряване

Непроветреният дом

windowВсички знаем колко неприятно, особено през зимата, е да отваряме прозорците за проветряване. Неприятният студен въздух влиза от вън и разхлажда затопленото помещение. Поне половин час след това не можем да възвърнем температурата, на която се чувстваме добре.

Проветряването обаче е важно, тъй като именно то може да ви предпази от болести и алергии. Спареният въздух в стаята съдържа внесени от вас от вън (с дрехите, с които излизате, или с дамската ви чанта) различни бактерии. Уютната и топла обстановка предразполага развитието им. Скоро те са по мебелите, диваните, чаршафите и възглавницата ви. Макар невидими за очите, прашните власинки също застояват в помещението. Ще ги усетите, когато започнете да кихате често и да се чудите какво така неприятно ви дразни носа.

С проветряването вие променяте налягането в стаята. Топлият и влажен въздух, избутан от студения, които влиза и се настанява в ниската част на стаята, скоро излиза и поема със себе си всички вредни болестотворни бактерии и алергени.

Честото проветряване също така освежава дома ви. Независимо колко ви е приятно уханието на вашия парфюм, той ще се смести с миризмата на спарено, на крема ви за лице, на килима или на домашния любимец. Неприятната смесица ще усети ваш гост и определено няма да пожелае да повтори визитата си. Така че бъдете добри домакини, грижете се за благоуханието в дома ви, здравословната среда за вас и вашите деца и благоприятната атмосфера за гостуващи близки и роднини.

Google+ Comments