Други емоционалност, извинявай, казваме, кога не бива да казваме, отговорност, реч, смущение

За какво не трябва да се извиняваме

Усещали ли сте себе си, или други хора постоянно да използват думата “извинявай”. В старанието си да бъдат любезни понякога звучат неумело, срамежливо и объркано.

Да кажеш “Извинявай!” би трябвало да се случва, когато желаеш прошка за грешка. Това не е паразитен израз в речта, с който се опитваш да оправдаеш някаква ситуация, в която по своя преценка си могъл да се справиш по-добре.

Кога не бива да се извиняваме?

1. При ситуация, която не зависи от нас. Жена, която гледа дете и не може да се обади на приятелка, вдигне телефона на време и да се приготви за 15 минути, обикновено е винаги в извинение за закъсненията си, изоставанията в графика или друго. В случая това е грешка. Независимо дали детето, шефът или някой много близък човек възпрепятства плановете – не се извинявайте, след като вината не е във вас.

woman with umbrella2. Много хора се извиняват, когато върнат късно обаждане по телефона. Ако сте на улицата, вали и вие носите тежка чанта в едната ръка и чадър в другата, същевременно пресичате булевард, едва ли ще вдигнете телефона. Който и да ви търси, ще изчака 5 или 10 минути, докато се приберете, за да можете да проведете разговора си на спокойствие.

3. Никога, никога, никога не се извинявайте за поведението на другите. Всеки носи сам отговорност за постъпките си.

4. Гледате много трогателен филм, роните сълзи в кинозалата и след това се извинявате за чувствата си пред приятеля си. Вашата емоционалност е нещо чудесно. Смейте се и плачете на воля и не се извинявайте, че сте по-чувствителни и състрадателни и че умеете да съпреживявате дори филмови ситуации.

5. Много мъже и жени се извиняват за външния си вид – за това, че са облекли тениска и джинси, излезли са набързо без да сложат гел или топират косата си, не са спали цяла нощ след тежко дежурство (ако такава е професията им) и подобни. Външният вид не е повод за извинение. Вие сте такива, каквито сте. Хората, които държат на вас ви възприемат в естествената ви светлина.

6. Искате да отделите време за ръкоделие, да прочетете хубава книга, да гледате сериала си. Не се извинявайте, че имате нужда от време за себе си, докато някой ви кара да излизате или да правите нещо друго. Всеки има свой свят и се нуждае от презареждане с помощта на любимите си занимания.

А вие за какво най-често се извинявате?

Google+ Comments