Лични бисквитена торта, бисквити, България, важно за бисквитената торта, житен дар, мек блат, селска торта, торта

За бисквитена торта най-важни са бисквитите!

Всеки може да изпълни лесната рецепта за бисквитена торта, при това всеки може да добави нещо от себе си и така да направи с малко фантазия свой уникален десет.

Някои казват, че за хубавата торта от значение е кремът, тъй като той покрива от всички страни. Украсата също – много хора правят малки блатове, а след това натрупват шоколад или плодове в изобилие за декорация. Чудесно кулинарно решение! Подкрепям! Все пак апетитът идва от вида на храната.

Според мен обаче най-важни от всичко са самите бисквити. Разбирате ли, бисквитена торта се приготвя с бисквити, затова трябва да се отделят няколко минути за преценка точно с какви ще я направите.

В много рецепти бисквитите се потапят в кафе, в други в прясно мляко, в трети – в компот. Общото между всички тези е, че течността трябва да е топла, но не прекалено. Хубавите бисквити няма да се разкашкат, нито пък ще останат твърди. Затова в изготвянето на блата се състои майсторлъкът. В точната температура на течността и във вида на бисквитите.

Едни от най-разпространени са обикновените бисквити, които познаваме от нашето детство. Другите са тип закуска. Те са подходящи, но трябва да внимавате и колко време ги държи в млякото, кафето или сока. Моят опит показва, че бисквитена торта се получава много добре с бисквити с добавки, защото внасят допълнителен аромат. Използвала съм доста пъти  тези на Житен дар и за момента са ми фаворит.

biscuitТайната в добрите бисквити е да не са много дебели, тъй като по-дебелите бисквити не могат да се напоят във вътрешността. За бисквитена торта ви трябват и дупчици в бисквитите, за да поемат течността при потапяне в цялата си площ, а не да са разпадащи се по краищата и твърди по средата. Когато разрязвате вашата бисквитена торта, тя трябва да е приятно мека, а не хрупкава.

Бисквитите е добре да съдържат в себе си мляко или масло. Затова препоръчвам именно тези, които ви споменах. Така блатът става по-плътен и вкусен.

За финал. Нещо интересно. Знаете ли, че бисквитената торта поначало е традиционна за нашия български край. Тя се приготвяла най-вече в малките населени места, където брашната са се ползвали главно за печене на хляб и приготвяне на бисквити – предпочитани от по-възрастните и децата. Затова бисквитената торта е била наричана селска торта, тъй като първоначалната рецепта със съставки като мляко, сладко и нишестен крем с плодове се изпълнявала евтино и с наличните в стопанството продукти.

Google+ Comments