Лични история, карнавал, карнавал в Рио, празненства, празнична атмосфера, Рио де Жанейро, самба, школи

В Рио през февруари!

Към средата на февруари, в това студено снежно време, най ми се ще да съм някъде на топло. На близо или на далеч- за мен няма значение – важно е слънцето да пече жарко и плажовете да са бели. От малка обаче имам мечта. Тя се нарича Бразилия, а времето – 13-17 февруари – на карнавала в Рио де Жанейро.

За тези, които не знаят, исторически карнавалът в Рио стъпва на римските и гръцките древни обичаи, според които спортни събития, началото на сезона или големи празници са се празнували с песни, танци, а често и с маски. Тези традиции били пренесени по-късно във времето във Франция, Италия, Испания и Португалия, а оттам и в Новия свят. Днес в Рио, по случай годишния фестивал, се събират над 300 000 туристи. Многобройни са школите по самба, които се появяват, дефилират или танцуват на платформи по дългата улица Avenida Rio Branco.

rioТържествата са цяла седмица – и денем, и нощем, макар основният карнавал да е само четири дни. Еуфорията обхваща града от крайбрежието до най-крайните квартали. Събитието е съпътствано с концерти на известни изпълнители, мероприятия на публични личности и още много, много, много музика.  Карнавалът в Рио де Жанейро е мерило за всички карнавали по света. Все още никой не го е надминал по пищност и посещаемост.

Заслужава да се види не само заради невероятната празнична атмосфера, ами и заради културната среща с един друг народ – топли хора, чиито сърца вълнуват бурни емоции.

 

Google+ Comments