Други добро-зло, книга-филм, много приказки, Ню медиа груп, Светльо Кантарджиев, съвременна класика, сюжет, ценности

Толкова много приказки от издателството на Светльо Кантарджиев

Няма по-добър учител за детето от книгата! Тя ще му представи житейска ситуация и ще му обясни по-добре от всеки друг, на разбираем език, кой сме ние, къде в ежедневието ни се крият вълшебствата, каква е разликата между добро и зло.Разказаните истории увличат малкото момче или момиче в един пъстър, въображаем свят, където могат да срещнат истински принцове и принцеси, говорещи животни, митични същества и други.Там се чувстват сигурни и защитени.

Толкова много прекрасни приказки излязоха и този месец на пазара от издателството на Светльо Кантарджиев. „Ню медия груп” пак са надминали себе си в уникалните идеи за децата.От книжките този път оживяват барон Мюнхаузен с неговите приключения, добри герои от приказки на руския творец Д. Н. Мамин – Сибиряк, както и легенди от Виетнам и щипка английски фолклор.

Не случайно споменавам именно тези книги в блога си.Ценителка съм на историите със сюжет, разнолики герои и неотменно завършващи с поука.Не харесвам адаптациите на класически приказки и смятам, че децата трябва да ги четат в оригинал.Само така те ще могат да познаят и оценят духа и ценностите на историята без тя да бъде меркантилизарана по съвременен начин или пък да насочва към екранизирана версия.

rapunzel2Ето например историите за „Красавицата и Звярът”, „Малката русалка” и „Рапунцел”. Много анимирани филмчета са тръгнали от основната идея и са я развили по начин, който би се харесал на масовата аудитория.Хората не се замислят за разликата от оригалния сюжет, ако въобще има общо с него. В „Красавицата и Звярът”  липсват другите две дъщери на изобретателя, а пък в новата версия на „Дисни” Звярът е забравил да чете(!!!!) ( в добавената сцена). Толкова дълго аз и децата ми е възмущавахме на тази нова сцена, че нарочно свалихме старата версия.

Много популярна напоследък стана и историята за Рапунцел… нейната екранизация засили интереса към търсенето на приказката. Сега обаче търсенето ще престане, защото издателството на Светльо Кантарджиев се е сетило да хвърли повече светлина върху действителното случилото се ;). Книжката за Рапунцел е сред новите заглавия, наред с „Малкият Клаус и Големият Клаус”, „Вълшебната змия”, „Скъсаните пантофки”, както и съвременни класически приказки като „Приключенията на барон Мюнхаузен”, „Приказка за зелената война” и други… Мисля, че всяко дете трябва да има поне една такава история на нощното си шкафче.

Google+ Comments