Лични градска среда, китно градче, красив свят, обновяване, поддържане, стопани, тераси, уют

За един по-красив свят…

За един по-красив свят можем да се погрижим сами. Единственото, което трябва да направим е да помислим как бихме могли да допринесем за разнообразяването на градската ни среда.

e3689a2d01ec1e7735afccb20a3be801Моето предложение е да се огледаме и да следим неприятното, което ни прави впечатление. След това да помислим как бихме могли да го трансформираме, така че да ни харесва. Минавайки всеки ден по улиците, на мен лично най-много ми бодат очите сивите и олющени сгради с неприветливи балкони и неизмити прозорци. За сметка на това, когато отида в по-малък град или гледам някакъв европейски филм и обстановката ми харесва в съзнанието ми изниква  фразата “китно градче”. А китността свързвам с обратното на това, което виждам в прашните софийски квартали. Красотата на “китните” идва от добре поддържаните сгради, но не благодарение на общинската управа, а на труда на стопаните им.

Да обновиш и разкрасиш дома си отвън не означава непременно високи разходи по ремонт, а отделяне на време за да се погрижиш за лицето на сградата/етажа си, така че от него да лъха красота и ведрост. Прясно боядисани веранди, тераси, украсени с цветя, поставени лампи или свещници са нещата, които правят впечатление. Когато се разхождаш и разглеждаш наоколо и видиш такива малки оазисчета ти става приятно и уютно. Мислиш си, че би искал да се върнеш отново някога на това място.

 

Google+ Comments