Лични дефиле, зад кулисите, Милано, модели, модно ревю, седмица на модата, хореография

Какво се слува преди едно ревю?

Седмицата на модата в Милано мина само преди седмици. Това ни даде много прекрасни клипове и видяхме колекциите на най-големите в модния бранш.

Когато виждам прекрасните ревюта няма как мислено да не помисля за всикчо онова, която се случва ЗАД кулисите.

Всъщност много модели се изявяват в други поприща, а моделството е допълнителна почасова работа. Аз например бях така. Имам доста приятни спомени. Всъщност най-забавно беше именно по време на ревю, защото тогава напрежението е толкова голямо, че ако не ръсиш глупости, в повечето случаи не можеш да издържиш на натоварването.

За непросветените ще обясня, че много модни марки използват 10-тина или 15 модела за колекции, които представят 30 или 40 тоалета. Това означава, че всеки модел има поне по едно преобличане на ревю.

models backstageВсъщност в различните градове, особено италианските, има организации, които са специализирани в организирането на случването на едно модно шоу. Те поемат колекцията от дизайнера, моделите, с които работят /понякога има организации, които сами осигуряват модели и се прави договаряне кои лица да представят дрехите/, и се заемат с всичко – дефиле, музика, сценография, декор, осветление.

Седмица или две преди дефилето – всички се събират да видят мястото. Прави се хореография и се репетира кой след кого ще излиза. Два дни преди шоуто също се правят репетиции, този път с облеклото и музиката. Ако има някакви специални допълнителни стъпки, се отработват до последното движение и тогава са нужни повече репетиции.

Денят на ревюто. Всички се гримират – обикновено еднообразно. Всяка прическа се прави – обикновено пак еднообразно. Ако някоя рокля изисква нещо специфично, прическата се измисля така, че да може лесно да се дооформи. Моделите са на линия, както и вестиаристите, стилистите и гримьорите. Вестиаристите отговарят за преобличането на моделите. Те трябва да запаметят кое облекло след кое следва, да знаят точно кой модел с какви обувки и аксесоари върви. Нагласят бързо един и поемат следващите за преобличане.

Общо взето е пълен хаос зад сцената. Кипи усилена дейност. Не липсват и спречквания за ред на обличане, за гримиране и така нататък. Налагало се е един модел да се опита да обуе обувки с по-малък или по-голям размер. Ако видите модел, който се спъва и пада на сцената, да знаете, че проблемът не е в момичето, а най-вероятно някой зад кулисите не си е свършил работата и е объркал размера на обувките.

Google+ Comments