Лични библиотека, информация, онлайн ресурси, сърф, Уикипедия

Ако знаеш къде да търсиш, всички врати са отворени

Информационен век, информационно общество, информационна сила и т.н… това са все характеристика на съвремието ни и колкото по-скоро го осъзнаем, толкова по-добре за нас.

Има един незаменим ресурс, който е неизчерпаем и незаменим в днешно време. Може би сте се досетили, че става дума не за друго, а за информацията. Тя е търсена, ценена и може да ви отвори много врати.

Online-Resource-PicХубавото на съвремието ни е, че информацията вече не е толкова трудна за намиране, каквато беше преди. Има толкова много онлайн ресурси, които могат да ни бъдат полезни, стига да знаем къде да търсим. Ще ви дам няколко примера, за да ме разберете по-лесно.

Имам една приятелка, която е втори курс студентка. Имаше да пише курсова работа за наш възрожденски вестник по избор. Вместо да прекара цял ден или повече в библиотеката и да се рови из разпадащата се вестникарска хартия, знаете ли какво направи? Влезе в сайта на Националната ни библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” и свали напълно сканиран комплект от всичките броеве на въпросния вестник. Написа си пълна и изчерпателна курсова работа без да излиза от дома. Спести си време, работи на спокойствие, което повиши качеството на работата и й спечели отлична оценка. Приятелката ми знаеше къде да търси и кой е необходимият й онлайн ресурс.

Ето ви друг пример. Знаете ли, че има качена в Интернет пълна енциклопедия на сърфинга? Намира се на адрес encyclopediaofsurfing.com и предлага доста богата текстова и илюстрована информация по темата.

А знаете ли, че списъкът с източници на края на всяка статия в Уикипедия може да ви покаже полезни препратки по темата, която ви вълнува?

Примерите са много и съм сигурна, че също се сещате за такива. За мен е важно да схванете принципа, че в днешния свят е важно да знаеш, но по-важното е да знаеш как да търсиш правилно. Усвоите ли това умение, все повече врати ще се отварят пред вас.

Google+ Comments