Други зелен чай, кофеин, ползи, преработка, свойства, чай, черен чай

Зелен чай или черен чай? Ето основните разлики между двата най-популярни чая в света

Колко разновидности чай знаем? Сигурно цял ден можете да изброявате различни „цветове“ чайове, които сте опитвали. Това, което може би не знаете е, че всички тези чайове, независимо от вида им, произхождат от едно и също растение: Camellia Sinensis.

Ето защо обработката е тази, която прави разликата между различните чаени семейства. Сега ще ви разкажа за някои от тези разлики.

Съществува лъжлив мит, че черният чай съдържа повече кофеин, отколкото зеленият чай. Но реалността е различна: всеки чай – дори да е от един и същ тип – има своето специфично съдържание на кофеин.

Не е възможно да се установи априори, като се използва семейството, към което принадлежи, колко точно ще е количеството на съдържащия се кофеин. Зависи от много фактори, включително производствените методи, стареенето и правилната ферментация на суровината.

Ето 3 основни разлики между двата вида чай:
• Зеленият чай е родом от Китай и Япония, а черният чай от Индия, Шри Ланка, Индонезия и Африка.
• В процеса на ферментация се крие съществената разлика между зеления и черния чай. Преработката на черен чай предвижда, че след като бъдат събрани, листата се поставят да изсъхнат и ферментират; само когато са напълно изсушени те ще бъдат готови за опаковане. От друга страна, зеленият чай не претърпява този процес на ферментация, тъй като естественото окисляване на листата се блокира с пара или топлина веднага след прибирането на реколтата.
• Зеленият чай – както се сещате – има зелен цвят, а ароматът, както и вкусът, припомнят този на трева или мокро сено. Черният чай, освен тъмния си цвят, има по-силен, по-остър, подчертан аромат и вкус.

Значи кой е по-„добрият“ от двата?

Ползите от консумацията на зелен чай

В Япония, когато казваме „чай“, имаме предвид „зелен чай“. В тази област на Изтока се разглежда като основната напитка. Той има мощен антибактериален ефект, стимулира елиминирането на течности и насърчава пречистването на организма.

Свойствата на черния чай

Черният чай, най-популярният и добре познат сред различните видове чай, е известен и с богатството си на антиоксиданти, сред които откриваме флавоноиди. Тези вещества помагат на тялото да предотврати клетъчното стареене, противодейства на действието на свободните радикали и поддържа сърдечно-съдовата система здрава.

Черният чай се използва и като естествено лекарство за малки общи заболявания като настинка. В допълнение, стимулиращият и ободряващ ефект на черния чай подобрява когнитивните функции, увеличавайки концентрацията.

Google+ Comments