Други Домашен любимец, животно, коте, котка, навици, отглеждане

Съвети при отглеждане на котка

Да имаш домашен любимец е едновременно голяма радост, но и постоянна отговорност. От това животинчето да бъде нахранено, спокойно и защитено, до създаване на подходяща среща. Тъй като аз самата отглеждам котка от почти 10 години, мога да ви дам ценни и практични съвети, ако сте решили да се захванете с подобно начинание.

Още преди да вземете животинката в дома си, се уверете, че разполагате с котешка тоалетна, купичка за храна и вода. След това се сдобийте с информация дали котката е живяла сама, или с други животни, какво обича да яде, какъв вид тоалетна предпочита, както и вода. Ако ви се струва, че това е прекалено, то представете си какъв стрес ще изпита котенцето, когато го пуснете в изцяло нова за него среда във ваши дом. Нека поне да усети познати аромати, за да се храни нормално и да покрива физиологичните си нужди.

Следващата стъпка е да осигурите на домашния си любимец играчки. Осен, че котките имат нужда от забавления, то те трябва да имат и обособено място за наточване на ноктите си. Ако не им осигурите такова пространство още от самото начало, те ще си изградят навик да заострят ноктите си на други места. След това да ги отучите е просто невъзможно. Съветът ми е: колкото повече играчки има котето, толкова по-малко пакости ще прави занапред.

Вече имате основните съоръжения, необходими ви за отглеждането на домашен любимец. Не забравяйте веднага щом се сдобиете с котето, то да мине задължителен преглед през ветеринаря. Така ще се уверите, че е здраво, пък и ще научите малко повече за ваксините, кога и как да обезпаразитявате животното, как да го решете и къпете.

Най-важното от всичко обаче е да следите навиците на своя домашен любимец, защото всеки е различен и индивидуален. Бъдете готови да му дадете цялата си любов, да му прощавате за свършените пакости и да го глезите. Гарантирам ви, че след няколко месеца котето ще се превърне в пълноправен член на семейството и ще го търсите всеки път щом прекрачите прага на дома си.

Google+ Comments