Други бюджет, данъци, документи, дом, ЕОС Матрик, задължения, лични средства, пролетно почистване, сезон, финанси

Пролетно почистване на финансите със съветите на ЕОС Матрикс

С идването на пролетта е време и за ново начало. Сезонът е символ на възраждането и на освобождаването от старото. Той е точният момент за почистване – на жилището, на гардероба и на финансите. Определено знаем как да освежим дома си, но как може да го направим с личните си средства – споделям ви какво научих от ЕОС Матрикс.

С тази агенция по управление на вземания, която е от почти 20 години на родния пазар, се сблъсках във връзка със стари и забравени просрочени задължения. За тях бях известен чрез обаждане от служител на компанията. В екипа им работят много хора в офисите им в Стара Загора и София, но аз попаднах на най-любезния. Той ми обясни ситуацията, като ме попита и за причините за забавяне на погасяването, за да се изгради правилна стратегия за разплащане.

След още няколко подвъпроса, се оказа, че съм достигнал до тази ситуация, защото не съм управлявал правилно финансите си и не съм следил сроковете им. Точно затова служителят от ЕОС Матрикс ме посъветва да направя „пролетно почистване“ на личните ми средства. Терминът ми се стори интригуващ и затова споделям получената информация с вас.

Нарича се „пролетно почистване на финансите“, защото сезонът е изключително подходящ за това. Точно след като са преминали всички големи разходи около Коледа, както и високите битови сметки. Тогава бюджетът е нормализиран и е време да се помисли за парична стратегия за цялата следваща година. Определено споделеният съвет от ЕОС Матрикс – агенцията част от немските EOS Group, помага за обогатяване на финансовата грамотност.

В най-общи линии терминът означава да вкараш в ред всичките си документи и задължения. Първо се започва с разплащателните сметки по кредити и лизинги или карти. Следват депозитите и накрая са застраховките, ако имаме такива. Важно е да сме наясно с финансовите услуги, които използваме и темпото им на покриване, заради изграждането на правилен месечен бюджет. Подреждането по срокове в папка пък ще помогне да се спестят излишни лихви за неспазени времеви срокове.

„Почистването“ продължава с преглед на данъци и такси. Тук може да се включват и битови сметки, и дори глоби. Това са основните задължения, които имаме като граждани и които трябва да покрием, за да нямаме допълнителни финансови утежнения. Събирането на всички документи, квитанции, платежни, ще помогне за изграждане на добър домашен архив и лесно следене, анализиране и спазване на изискуемите периоди.

Накрая се преминава и към освежаване на дома и гардероба. Но целта не е единствено да се премахнат излишните ненужни вещи, а и за да се направи преглед какво ще ни е необходимо за следващите месеци. По този начин лесно могат да се планират покупки за дома или за лична употреба и ще може да се структурира добър бюджет с правилните графи за приходи и разходи.

Google+ Comments