Други аюрведа, здраве, лято, освежаване през лятото, освежаващи храни, охлаждащо храни, плодове

Охлаждане чрез храни

Храненето не само доставя удоволствие и засища глада ни, но има и други регулаторни ползи за тялото ни. Например, можем да черпим знания от ученията на Аюрведа и традиционната китайска медицина и да избираме храни, които ни стоплят или охлаждат. От там разбрах също, че, за да се разхладим, на първо място е важно тялото да бъде достатъчно хидратирано.

Разхлаждащите храни са особено полезни в горещите летни дни. Натуралният студен зелен чай или чай с мента или градински чай са особено препоръчителни, както и киселото мляко и храни с богато съдържание на вода като краставици и домати.

За освежаващо, здравословно и вкусно лято може да си похапваме на воля следните храни:

Краставица
Със съдържание на вода от 97%, краставиците са идеални за освежаване между храненията и освен желания охлаждащ ефект, действат успокояващо върху нервната ни система.

Домати
Доматите също съдържат много вода в допълнение към значително количество антиоксиданти, които предпазват от свободните радикали. До известна степен охлаждащите свойства остават активни и при доматената супа.

Спанак
Листата от спанак охлаждат? Да, истина е. Независимо дали в смути или в суров вид, спанакът съдържа леко нагарчащи вещества, които работят за регулиране на температурата в горещото време.

Салати
Зелената салата също е сред водещите в списъка на идеалните летни ястия. В допълнение към класическата маруля, съставки като краставици, домати и малко лимонов сок осигуряват освежаване отвътре.

Кисело мляко, крема сирене
Има и цяла гама от подкиселени млечни продукти, които отварят вътрешното охлаждащо отделение. В южните страни се консумират и в комбинация с краставици, домати и други зеленчуци.

Кокосов орех
Според Аюрведа кокосовият чипс, кокосовото мляко или кокосовата вода са добри за създаване на топлинен баланс, когато температурите се покачат над 30 градуса.

Ягоди
90% вода и много витамин С правят ягодите здравословен и освежаващ плод, който също може да спечели точки в горещите летни вечери със сравнително малко калории.

Пъпеши
Пъпешите също съдържат много вода и са идеални за лека закуска в басейна или като лятна съставка за салати. Те очевидно принадлежат към едната или другата охлаждаща аюрведа рецепта. Време е за домашен сладолед с пъпеш!

Google+ Comments