Други hulahoop, обръч, тренировки, фитнес, хулахуп

Нова мода – хулахуп

Обичахте ли да играете и въртите обръч като деца? А разбрахте ли, че обръчът отново се завръща на мода … но под форма на ефективна фитнес тренировка и ново име – хулахуп? Всъщност, забавно е как всяка нова тенденция въвежда и нов термин със себе си, който става световноизвестен. В българския език, по мои наблюдения, все още не са се наложили термините, макар че хупингът, което означава въртене се използва все по-често, за сметка на хупър – човекът, който върти.

Но как всъщност обръчът се превръща в хулахуп – искате ли да знаете? В интернет има сведения, че през 19 век, британските моряци, които посещавали Хавай, забелязали как местните жени изпъляват своите танци хула. Движенията им много наподобявали тези, които се извършват при въртене на обръчи. Затова, когато се прибрали в родината си, въвели и термина hulahoop.

Не случайно и днес хулахупът е най-вече предпочитан от дамите за своите фитнес тренировки и извайване на тялото. Има нови модели, които са специално проектирани за удобство по време на спорт и упражнения и предлагат богат избор от цветове, материали, форма и размер.
Полезни съвети за начинаещи

В началото е важно да научите правилната техника на завъртане, така че хулахупът да не пада постоянно на земята. Любителите трябва да изберат такъв, който е по-плътно гумиран, за да остане по-близо до тялото в процеса на въртене.

Колкото по-голямо е теглото на гумата, толкова по-голям е тренировъчният ефект. Следователно гумата със средно тегло е особено подходяща за старт. В допълнение към теглото, диаметърът играе решаваща роля. Поставен вертикално пред тялото, хулахупът трябва да достига приблизително до пъпа. По възможност гумата трябва да е с дебелина около 2,5 см.

В момента моделите с функция за масаж са особено популярни. Тези хулахуп се характеризират с малки вълни, прикрепени към вътрешността на спортното оборудване. Те масажират бедрата и талията по време на тренировка. Масажът кара мастните натрупвания да се компресират от движението. Чрез стимулиране на мускулите и нежно масажиране на корема и чревната област, храносмилането също се активира автоматично.

Е, ще въртим ли обръч пак?

Google+ Comments