Uncategorized бог, големия взрив, живот, космос, наука, религия

Науката или Бог?

Различните възприятия и различните гледни точки по някои въпроси са това, което разграничава хората и ги определя като личности. Различията, породени между хората са от всякакво естество – от това на кой футболен отбор са фенове до това в какво вярват повече – Бог или наука.

От теорията за Големия взрив до това, че Бог е създал Земята, а хората по свой образ и подобие, вярващи и атеисти спорят от много години назад. Ще се опитам да разсъждавам малко по тази необятна тема.
Кой създаде Бог? Вечен ли е той? Има ли живот след смъртта? Има ли Ад и Рай? Това са малка част от въпросите, които си задаваме в даден момент от нашия живот. Истината, може би, е някъде по средата между научните открития и Бог.

Науката печели повечето битки срещу религията още през 19-ти век, като доказва редица факти в своя полза, отричани от църквата дотогава. Въпросът е, успява ли все пак науката тотално да обори съществуването на Бог и Висша сила? Отговорът, според мен, е по-сокро не.

Науката не може да обясни защо Вселената е започнала съществуването си, нито какво е имало преди Големия взрив. Науката и в частност биологията, ни дават отговори на въпросите как са се сформирали клетките ни, как сме еволюирали и кое ни е помогнало да стигнем до този си етап на развитие, но тя не може да отговори конкретно на въпроса кой е първоизточникът на Живота.

Според мен научните открития и религията са двете страни на една и съща монета и генератор на човешкия импулс да изследва и открива истината. Винаги сме се интересували от чудото на живота и величествения космос. Нека държим религията и науката на една здравословна дистанция и не позволяваме една от двете да вземе абсолютен превес над съзнанието ни, защото така би изчезнала магията, която ни кара да изучаваме всичко около нас и да вярваме. Защото вярата е надежда, а знанието е сила, двете заедно са Живот.

Google+ Comments