Uncategorized здрав дух, здраве, зимна йога, йога, намасте

Намасте! Хайде на зимна йога!

Всички сме чували или лично изпитвали богатото многообразие от ползи от практикуването на йога. Като че ли обаче, сме свикнали, че йога се практикува в топлите месеци, навън сред природата, или в домашната градина под приятните слънчеви лъчи. Йогата всъщност е много полезна през зимата. Така че захвърлете дебелите пуловери, вземете постелките и да практикуваме зимна йога. Нека видим защо.

През зимните месеци, често се чувстваме изтощени, стрсирани или депресирани. Практикуването на йога е един успешен избор за справяне с тези състояния. Тренировките освобождават ума и успокояват мислите, като в същото време запазват добрата ни физическа форма, а и повишават настроението.

Йогата е и удобство, защото позвоява да бъде практикувана където и когато си поискаме. Дори не е задължително да бъдем в специален екип, важното е да се чувстваме удобно и дрехата да позволява свобода на движенията.

Можем да си пуснем тиха лежерна музика или да практикуваме в идеална тишина. За да се потопим напълно в йога атмосферата можем да допълним мястото, което сме избрали със свещи, цветя или етерични масла.

През зимата е хубаво да започнем с тези асани, които водят до разширяване на гръдния кош. Такива са позите Мост, Риба и Кобра. Чрез тях стимулираме кръвообращението в ендокринна жлеза, разположена от двете страни на трахеята, зад гръдната кост и пред сърцето.

Ходенето по заледена повърхност, обути с неудобни обувки, може да създаде напрежение от ходилата до бедрата. Правилните йога упражнения се справят и с това състояние.

Зимната йога практика има наистина много ползи – както за тялото, така и за духа. Хайде, намерете време за себе си. Подарете си здраве, спокойствие и вътрешен мир с избрана от вас зимна йога практика.

Google+ Comments