Други дамски аксесоар, жени, изкушение, мода, найлонови чорапи

Найлоновите чорапи – прозрачно изкушение (част 1)

И вие ли се изкушавате понякога да носите така женствените найлонови чорапи? А запознати ли сте с историята им? Аз не бях, но случайно попаднах на любопитен материал, информацията от който ще споделя с вас.

Оказа се, че найлоновите чорапи се предлагат за първи път през 40-те години в магазините в Ню Йорк. Те са въведени на пазара от американската компания DuPont и мигновено се превръщат в желан дамски аксесоар, който се разпродава като топъл хляб.

И как иначе? Найлоновите чорапи придават чувственост на женския силует. Копринено меки, блестящи, изненадващо устойчиви на разтягане, удароустойчиви и устойчиви на различни температури – тези атрибути в крайна сметка променят индустрията на облеклото.

След бомбардировките над Пърл Харбър и участието на САЩ във Втората световна война, найлонът се явява сред основните материали за военните изделия, което води до срив в продажбите на чорапите. Но не за дълго.

След края на войната производството на найлоновите чорапи отново започва с пълни обороти. Постепенно чорапите се превръщат в незаменим аксесоар за манекенки и филмови звезди. Холивудски красавици като Марлене Дитрих, Джейн Ръсел и Рита Хейуърт показаха колко секси могат да изглеждат женските крака в новия атрибут.

Интересен е и фактът, че заедно с шоколада и цигарите, чорапите се превръщат в желана бартерна стока на черния пазар и започват да се възприемат като вид валута непосредствено след военния период. Твърди се също, че дори американските тайни служби са го използвали, за да плащат на своите шпиони и информатори. Интересно, нали?

Google+ Comments