Други бокс, боксов мач, женски бокс, женски спорт, спорт за жени

Боксът като женски спорт

Какво мислите за мъжките момичета? За тези, които не робуват на схващанията, че дамите трябва да стоят послушно вкъщи или пък да не се занимават с мъжка работа. Или мъжки спорт. Като бокс например. Тренировките обаче не само ни поддържат във форма, но и увеличават самочувствието ни, а и са вид успокоение, че може да се защитим, ако се наложи.

Това, което мен лично ме изуми е, че жените обаче не са наистина нови на боксовия ринг. Оказа се, че женският бокс е бил популярен още през 18-и век. Затова извадих няколко интересни исторически факти, които показват, че този спорт си е женска работа. Нека ги видим.

Може би първият официален женски бокс в историята е бил обявен през 1722-а в Лондон. По-късно – през 1911-а излиза първият немски учебник за бокс от автора Джо Едуардс. В него той хвали дамите, практикуващи бокс. Въпреки това обаче, опитите да бъде въведен женски бокс като олимпийска дисциплина се провалят.

По времето на Ваймарската република пък боксът първоначално се е практикувал като развлекателна програма. Например във обществения парк Виенски партер, се е провеждал като забавление с акцент повече шоу за посетителите.

Друг факт е, че боксовите мачове в частни салони, са били често срещани. Знаете ли например, че еманципирани жени като Марлен Дитрих също започват да тренират и практикуват бокс през онези години? А през 30-те години на миналия век вече започват и боксови мачове между жени, които са със състезателен характер.

След Втората световна война женският бокс започва да бива широко осмиван. Официално не е бил признат като спорт до края на 20-ти век, когато започват да се организират по-големи състезания. Първото световно първенство се провежда през 2001 г., а през 2012 г. женският бокс най -накрая се превърна в независима дисциплина на Олимпийските игри – над 100 години след първите мъжки олимпийски бокс мачове.

А вие какво знаете за бокса с жени? Практикувате ли го?

Google+ Comments