Други детски смях, деца, смях, хумор, шеги

Децата се смеят повече от нас

Независимо дали при деца или при възрастни, смехът винаги се предизвиква там, където се случват неочаквани, забавни неща, които излизат извън техните конвенционални рамки. Понякога съвсем неочаквани и непланувани неща могат да ни разсмеят, друг път избухваме в смях в най-сериозният момент.

Факт е обаче, че детският смях е много по-емоционален и искрен. По този повод четох, че научни специалисти говорят за така наречения принцип на несъответствие. Например – ако сложим чорапче на ръката си, вместо на крака. Или да се преструваме, че кучето казва мяу, вместо бау. Дори бебетата могат да се разсмеят по този начин – например когато кашата им падне на пода, а не попада в устата.

С напредване на възрастта, се променят и нещата, които предизвикват смях. А след 10-годишна възраст, в ранния пубертет, децата започват да разбират, а и използват понякога иронията.

Защо възрастните се смеят по-малко? Принципът на предизвикване на смях остава същият дори в напреднала възраст. Смеем се на неща, които няма как да са съвместими. Дори да са социално или емоционално гранични. В много случаи психолозите виждат смеха като изход за справяне с реалността, с ежедневни проблеми от живота ни. Смехът служи за облекчаване на стреса, но и за получаване на различен, по-лесен поглед върху нещата.

Нашият житейски опит автоматично ни прави по-сериозни с течение на времето. Но, хубавото на смеха е, че е заразен. Добър е за нас. Оправя настроението ни, психическото ни състояние, а и е напълно безплатен. Така че защо не бъдем като децата?

Google+ Comments