Uncategorized външна красота, модели, модна индустрия, таблоиди, тъмни страни, хранителни разтройства

Тъмните страни на модната индустрия

Всеки път, когато се подеме тази тема в общественото пространство, се сещам за един от първите филми на Анджелина Доли – Джия. В този филм се разказваше историята на една световно известна моделка, която попада в колелото на този така безпощаден бранш и индустрия, където започва да злоупотребява с наркотици, а за финал се разболява от неизлечима болест. Може би преувеличено представена, но тази история за мен дава реална представа за това в какво превръща славата и блясъка на известността.

На първо място стои поддържането на определено тегло и фигура. И докато преди това е било задължително, за да получиш работа, то днес минават снимките ти дори през много повече обработка посредством компютърни програми.

Днес дори се започнаха масови кампании за наемането на по-пълни модели, за да могат да предотвратят процента на хранителни разтройства при момичетата в пубертета.

Продължавайки в основаната тема на текста днес, трябва да отбележа, че славата и хорското одобрение и внимание в един момент дават много силни отражения върху личността на тези хора. Всеки човек иска да бъде известен, но известните искат поне за един ден да могат да бъдат анонимни и да не ги снимат или спират непрестанно хора по улиците, които да ги молят да се снимат с тях.

Това непрестанно напрежение от медиите, феновете и работодателите се отразява много силно на психиката на всеки един човек, още повече на момичета, които са разчитали винаги на външните си заложби и това е най-важното за тях, защото по този начин си изкарват парите.

Следват употребата или по-точно – злоупотребата с употребата на алкохол и наркотици, и още повече издънки в таблоидите, които чакат именно подобна “издънка” за да вдигнат рейтинга на списанията си.

Това напрежение води до отлив от хора, които искат да използват даденото лице за рекламните си материали или ревюта, а оттам идва и депресията, защото тези момичета зависят именно от външния си вид и благоразположението на агенциите.

Получава се един затворен кръг, който не много хора могат да прекъснат. Истината е, че познаваме и такива жени, които са успели да се съхранят от публичното оповестяване на това, че взимат наркотици или употребяват много алкохол, но дали наистина не са посягали към тези пороци? Това никой освен те, не може да каже.

Google+ Comments